Kokoelmakilpailu

Mistä on kyse?

Natura-lehden kokoelmakilpailun tarkoituksena on antaa eväät sekä oppilaille että opettajille eliökokoelman tekemiseen ja innostaa luonnon tutkimiseen ja havainnointiin. Samalla tuotetaan tietoa lajien levinneisyydestä tutkimuskäyttöön. Katso tästä lyhyt kuvitettu ohje digitaalisen kilpailukokoelman tekemiseen.

Vuoden 2018 teemana ovat kylien ja kaupunkien eliölajit. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017, jolloin teemana olivat luonnonkasvit.  Mukana on Suomen lajitietokeskus, jonka avulla kouluissa ja oppilaitoksissa tehdyt havainnot saadaan tieteelliseen käyttöön. Kilpailua on tekemässä myös Helsingin yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen KOPPI-hanke, joka kerää tutkimuskäyttöön osallistujien kokemuksia eliökokoelmien tekemisestä.

Tyvärr finns alla material för tillfället endast på finska, men laji.fi portalen’s insamlingstävlingsformulär och självutvärderingsblanketter kan används också på svenska.

Kilpailun sarjat

Kilpailussa kerätään eliökokoelma kylien ja/tai kaupunkien lajeista. Kokoelma voi olla joko digitaalinen tai perinteinen eliökokoelma. Eri ikäluokille on omat sarjansa.
Alakouluille
1. Alakoululaisten sarja (10 lajia), valokuvat lajeista tai prässätyistä kasveista
Yläkouluille
2. Laji.fi-sarja yläkouluille, vähintään 20 lajia
3. Kerätty kokoelma eli prässätty kasvikokoelma (tai muu eliökokoelma, esim. hyönteiset), yläkoulujen sarja, vähintään 50 lajia
Toisen asteen opiskelijoille
4. Laji.fi-sarja toisen asteen opiskelijoille, vähintään 20 lajia
5. Kerätty kokoelma eli prässätty kasvikokoelma (tai muu eliökokoelma, esim. hyönteiset), lukiosarja, vähintään 50 lajia

Kilpailun säännöt

Tarkemmat säännöt vuoden 2018 osalta ovat luettavissa täällä.
Ohjeet lyhyesti:
1. Tee eliöhavaintoja luonnossa ja tunnista lajit. Kirjaa ylös myös esiintymisaika- ja paikka.
2. Jos teet laji.fi-kokoelmaa Suomen lajitietokeskuksen työkalulla, kuvaa laji ja sen elinympäristö. Voit lisätä havaintosi saman tien mobiililaitteella laji.fi-sivustolle tai tehdä sen myöhemmin tietokoneella. Lue lisää.
3. Jos teet keruukokoelmaa, kerää laji ohjeiden mukaan. Lue lisää.
4. Opettaja tarkistaa kokoelmasi ennen sen palauttamista kilpailuun.
5. Palauta työsi 30.10.2018 mennessä peda.net työkalulla (vaatii kirjautumisen).
6. Muista täyttää myös itsearviointilomake:   suomeksi Alakoulun lomake. Yläkoulun ja toisen asteen lomake, ruotsiksi Alakoulun lomake ja Yläkoulun ja toisen asteen lomake,


Mukavia hetkiä luonnon ja sen havainnoinnin parissa!

Eri sarjojen parhaat palkitaan lukukauden päätteeksi omassa koulussa, ja voittajien nimet julkaistaan myös verkossa sekä vuoden viimeisessä Natura-lehdessä. Sarjojen parhaimmisto palkitaan yhteensä 500 euron kannustusstipendeillä sekä lippupaketeilla luonnontieteelliseen museoon. Lisäksi laji.fi -sarjaan osallistujien kesken arvotaan sadan euron lahjakortti Partioaitan verkkokauppaan sekä Spotify-musiikkipalvelun lahjakortteja.

Lisätietoja:

Päätoimittaja Hanna-Kaisa Hellsten, hanna.hellsten (at) bmol.fi

Fakta: Joka vuosi n. 57 000 kokoinen yläkoululaisten ikäluokka kerää eliökokoelman. Jos jokainen ilmoittaisi havaintonsa kansalliseen tietokantaan, saataisiin huima määrä tietoa tutkijoille. Esim. 20 havaintoa/yläkoululainen tuottaisi yhteensä > 1 milj. havaintoa!

 

Tietoa kokoelmista

Kokoelman tekeminen kannattaa
Kysymyksiä ja vastauksia kokoelmista
Lajitietokeskus kokoaa luontohavainnot tieteelliseen käyttöön
Mistä lajien nimet tulevat?

Osallistujalle

Kokoelmakilpailun säännöt ja palautusohjeet
Ohjevideot: Näin tunnistat, kuvaat ja keräät kasveja
Näin pääset tallentamaan havaintosi lajitietokeskuksen sivuille
Näin keräät, kuivaat ja kuvaat kasveja

Opettajalle

Kokoelmakilpailun säännöt ja palautusohjeet
For parents: Information on the school’s species collection competition in English
Materiaalia ja ohjeita eliökokoelman tekoon