Kokoelmakilpailu

Mistä on kyse?

Natura-lehden kokoelmakilpailun tarkoituksena on antaa eväät sekä oppilaille että opettajille eliökokoelman tekemiseen ja innostaa luonnon tutkimiseen ja havainnointiin. Samalla tuotetaan tietoa lajien levinneisyydestä tutkimuskäyttöön.

Vuoden 2018 teemana ovat kylien ja kaupunkien eliölajit. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017, jolloin teemana olivat luonnonkasvit.  Mukana on Suomen lajitietokeskus, jonka avulla kouluissa ja oppilaitoksissa tehdyt havainnot saadaan tieteelliseen käyttöön. Kilpailua on tekemässä myös Helsingin yliopisto, joka kerää tutkimuskäyttöön osallistujien kokemuksia eliökokoelmien tekemisestä.

Kilpailun sarjat

Kilpailussa kerätään eliökokoelma kylien ja/tai kaupunkien lajeista. Kokoelma voi olla joko digitaalinen tai perinteinen eliökokoelma. Eri ikäluokille on omat sarjansa.
Tarkemmat ohjeet ja tiedot kilpailusarjoista julkaistaan toukokuun alussa.

Kilpailun säännöt

Kilpailu alkaa keväällä 2018 ja jatkuu lokakuun loppuun. Tarkemmat säännöt vuoden 2018 osalta julkaistaan toukokuun alussa.

Eri sarjojen parhaat palkitaan lukukauden päätteeksi omassa koulussa, ja voittajien nimet julkaistaan myös verkossa sekä vuoden viimeisessä Natura-lehdessä.

Lisätietoja:

Päätoimittaja Hanna-Kaisa Hellsten, hanna.hellsten (at) bmol.fi
Kilpailukoordinaattori Anna Haukka, anna.haukka (at) bmol.fi

Fakta: Joka vuosi n. 57 000 kokoinen yläkoululaisten ikäluokka kerää eliökokoelman. Jos jokainen ilmoittaisi havaintonsa kansalliseen tietokantaan, saataisiin huima määrä tietoa tutkijoille. Esim. 20 havaintoa/yläkoululainen tuottaisi yhteensä > 1 milj. havaintoa!

 

Tietoa kokoelmista

Kokoelman tekeminen kannattaa
Kysymyksiä ja vastauksia kokoelmista
Lajitietokeskus kokoaa luontohavainnot tieteelliseen käyttöön
Mistä lajien nimet tulevat?

Osallistujalle

Ohjevideot: Näin tunnistat, kuvaat ja keräät kasveja
Kokoelmakilpailun säännöt
Näin pääset tallentamaan havaintosi lajitietokeskuksen sivuille
Näin keräät, kuivaat ja kuvaat kasveja
Ohjeet kilpailutyön palautukseen