Suomen arboretumit kartalla

Natura kokosi puulajipuistojen sijaintitiedot eri lähteistä, ja kartan voi ladata omaan käyttöön. 

Arboretumilla eli puulajipuistolla tarkoitetaan sellaista viheraluetta, johon on kerätty kasvamaan puuvartisia kasveja. Käytännössä puulajipuisto voi olla hoidettu kartanopuisto, kasvitieteellinen puutarha, monimuotoisena kasvava metsäpalsta tai vaikka kaupungin puisto, jossa on paljon erilaisia puita tai vaikka alppiruusuja. Joissakin arboretumeissa tutkitaan erilaisten puiden kasvua Suomen oloissa, toiset esittelevät puulajeja yleisölle. Kuka tahansa voi perustaa arboretumin: viime vuonna ilmestynyt Elina Saarikosken ”Perusta oma arboretum” -kirja antaa tähän käytännönläheiset ohjeet.

Kovin tuoretta listausta maamme arboretumeista ei ole saatavana, dendrologian seuran kustantama Suomalaisia puulajipuistoja -teoskin on kohta 20 vuotta vanha. Naturan tiedot ovat kootut useista lähteistä, ja joidenkin kohteiden tarkkoja sijaintitietoja on myös poistettu, sillä varsinkaan yksityisalueilla sijaitseviin arboretumeihin ei aina kaivata vierailijoita. Toiset kohteet puolestaan ovat avoinna kävijöille joko satunnaisesti tai vuoden ympäri, ja joillakin on omat verkkosivutkin mahdollisine lippuhintoineen. Puulajipuisto voi myös olla osa kartanon tai oppilaitoksen puutarhaa. Monet arboretumit sijaitsevat urbaanissa ympäristössä, tavallisella puistoalueella, jolloin niihin on helppoa tulla. Ne sopivat opetuskäyttöön paremmin kuin hankalamman matkaan päässä olevat kohteet, jotka puolestaan voivat virkistää opettajaa, puutarhaharrastajaa tai oman elämänsä dendrologia eli puulajitieteen asiantuntijaa.

Naturan toimitus kokosi 97 puulajipuiston tiedot kartalle. Osa merkinnöistä on summittaisia, sillä kaikkien kohteiden tarkkaa sijaintitietoa ei kovin helposti löytynyt. Puistojen tilanteet voivat myös muuttua ajan oloon: esimerkiksi Sarvilinnan arboretum Kustavissa on joutunut kauriiden suihin. Verkkosivut kertovat, että yksityisen arboretumin pitäjällä on mahdollisuuksia suojella lähinnä puutarha-arkkitehtuuria.

Vaikka kaikki maamme puulajipuistot eivät ole kartalla, siihen päätyi monta vierailemisen arvoista kohdetta, ja moni niistä sopii myös opetukseen. Google Mymaps-kartan voi ladata itselleen käytettäväksi ja muokattavaksi. Yksityiset kohteet on merkitty erikseen. Erityisesti silloin, jos arboretum sijaitsee pihapiirissä, kannattaa varmistaa, voiko siellä vierailla.

Teksti: Hanna Kaisa Hokkanen

Artikkeli on julkaistu Naturan numerossa 3/2023