Ekosysteemi purkissa

Ekosysteemin toiminnan ymmärtämiseen saa paljon lisää mielenkiintoa oppilaiden oman rakenteluprojektin avulla. Pulloon tai purkkiin voi vangita sellaisen ekosysteemin, johon ei tarvitse jälkeenpäin lisätä tai josta ei tarvitse poistaa mitään.

Kun olosuhteet eliöiden elämälle ja aineiden kierrolle saadaan suotuisiksi, saattaa rakennelma pysyä hengissä pitkäänkin. Vanhimmat luokassani olevat oppilaiden rakenteluprojektit ovat jo noin kaksi vuotta vanhoja ja koe jatkuu edelleen. Jos systeemi ei jostain syystä pysy tasapainossa, sekin on erittäin opettavaista. Silloin voidaan pohtia, miksi se ei toiminut. Mahdollisesti systeemiä pystytään säätämään niin, että aineiden kierto jatkuu paremmin.

Panosta suunnitteluun

Toteuttamistapoja on lukemattomia. Jos aikaa on paljon, palkitsevinta on laittaa oppilaat suunnittelemaan mahdollisimman paljon itse. Ihanteellista olisi, että eri oppilaat tekisivät vähän erilaiset ekosysteemit ja niiden toimintaa voitaisiin tutkia rinnakkain. Luovuuden käyttö on erittäin sallittua.

Aluksi on hyvä pohtia eri eliöiden rooleja. Mikä on seinäsammalen rooli? Miksi liero on tärkeä? Miten kovakuoriainen saa pullossa happea? Mistä rönsyleinikki saa purkissa ravinteet ja hiilidioksidin? Oppilaat kannattaa ohjeistaa etsimään tietoa eliöiden kasvupaikoista ja ravinnosta. Näin he voivat kirjoittaa suunnitelman projektista, mikä opettajan on hyvä tarkistaa ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista.

Vinkkejä rakenteluun

Rakentelu kannattaa aloittaa keväällä tai syksyllä, kun luonnonmateriaaleja on saatavilla. Hyvin toimiva ekosysteemi pärjää talvenkin yli. Mikä tahansa suljettava astia käy, esimerkiksi lasipurkki, pullo, vanha akvaario tai vaikka tyhjennetty hehkulamppu.

Käytä luonnon maaperää, niin saat hajottajat ja yllättävätkin kasvien siemenet kaupan päälle. Pohjimmaiseksi kannattaa laittaa soraa ja sitten multaa ja lehtikariketta. Maaperän tyyppi valitaan halutun kasvillisuuden mukaan. Valitut kasvit laitetaan seuraavaksi. Varmista, että kasveille on kosteutta ja että se pysyy systeemissä. Pohjimmainen sorakerros ehkäisee homehtumisen vaaraa.

Jos ekosysteemi on riittävän iso, voi sinne laittaa harkinnan mukaan selkärangattomia eläimiä, esimerkiksi lieroja tai siiroja. Tällöin pitää varmistaa, että ekosysteemissä on myös ravintoa niille.

Leikattuun juomapulloon saa kätevästi vesi- ja maaekosysteemin.  Leikkaa tällöin juomapullo keskeltä kahtia. Laita pohjapuoleen vesiekosysteemi pohjasorasta ja vesikasveista. Sulje pullon suu harson ja langan avulla. Käännä pullo kaula alaspäin. Tee tähän osaan maaekosysteemi valitsemistasi eliöistä. Laita pullon kaula vesiekosysteemin päälle niin, että sen suu osuu veteen. Sulje maaekosysteemi hyvin esimerkiksi muovilla tai sopivan kokoisella metallikannella.

Erilaisia toteutusesimerkkejä:

  • pelkkä vesiekosysteemi esimerkiksi koulun läheisen lammen vedestä ja vesieliöistä
  • maaekosysteemejä eri metsätyypeistä
  • maaekosysteemi puutarhan kasveista, voit laittaa myös viljelykasvien siemeniä
  • vesi- ja maaekosysteemin yhdistelmä leikatusta juomapullosta
  • kostea ja sammaleinen suoekosysteemi
  • aavikkoekosysteemi kaktuksilla ja mehikasveilla
  • ekosysteemi jossain jännässä astiassa: esimerkiksi viinilasissa tai hehkulampussa

Teksti ja kuva: Elisa Mehtälä