Solubiologin piparkakut

Nämä piparkakut auttavat kertaamaan solun rakenteen perusasioita. Vaihtoehtoina on kolme erilaista solutehtävää.

Piparkakut voi paistaa tunnille valmiiksi tai niitä voi tehdä oppilaiden kanssa. Sopivan kokoinen solu on noin kämmenen kokoinen. Sokerimassaa koristeluun voi ostaa joko valmiina kaupasta tai sen voi sekoittaa itse tomusokerista ja vedestä. Värjäämiseen voi käyttää joko karamelliväriä tai esimerkiksi granaattiomenan mehua. Sokerimassaa voi pursottaa esimerkiksi muovipussilla, jonka nurkkaan on leikattu pienenpieni reikä.

Soluelimiä voi tehdä nonparelleista, kakunkoristeita, pienistä karkeista, sokerihelmistä, raesokereista, oikeastaan mistä vaan. Koristeet voi valmiiksi nimetä tumiksi, ribosomeiksi, lysosomiksi ja sentrioleiksi.

Piparkakkutehtävä on laadittu kolmen vaikeusasteen mukaiseksi. Bakteeritehtävän voi tehdä peruskoulussa, tarkassa eläinsolutehtävässä käydään läpi jo lukion asioita. Ennen tehtävän aloittamista on hyvä käydä luokan kanssa läpi ne soluelimet, joita tässä tehtävässä tullaan piparkakkuihin piirtämään.

Piparkakkujen koristelussa käytetty sokerimassa ei ehdi kuivua tunnin aikana. Ne kannattaa nostaa mahdollisimman pölyttömään paikkaan kuivahtamaan ja syömistä odottamaan.

 

 

Piparibakteeri
pipari-bakteeri

Vaikeusaste: helppo

Tarvikkeet: Piparkakku, kahta eri väristä sokerimassaa, sokerihelmiä

 1. Valmista tai valitse valmiiksi paistetuista piparkakuista joko sauvan, pyörylän tai käyrän muotoinen pipari. Sauvan muotoisesta bakteerista tulee basilli, pyöreästä kokki ja käyrästä vibrio, spirilli tai spirokeetta.
 2. Tee bakteerillesi soluseinä pursottamalla sokerimassaa. Voit myös tehdä bakteerillesi erilaisia karvoja tai siimoja.
 3. Tämän jälkeen pursota eri värillä bakteerillesi solukalvo soluseinän sisälle.
 4. Pursota sokerimassalla bakteerillesi DNA. Bakteeri on esitumallinen, joten kromosomin ympärillä ei ole tumaa.
 5. Monilla bakteereilla on solunesteessään pieniä DNA-plasmidirenkaita. Tee niitä samalla sokerimassalla kuin millä teit kromosomin. Oikeasti plasmidirenkaat ovat tuhansia kertoja pienempiä pätkiä kromosomiin verrattuna, mutta tässä tapauksessa ne on pakko piirtää suuremmiksi – muutenhan niitä ei näe.
 6. Lisää lopuksi bakteerillesi ribosomeja sokerihelmistä.

Kysymyksiä: Miten bakteerisolu eroaa eläin- ja kasvisoluista?

 

 

Kasvisolupipari

pipari-kasvi

Vaikeusaste: astetta hankalampi

Tarvikkeet: Vihreää, valkoista ja hopeista sokerimassaa (hopean tilalla voi käyttää jotain muutakin väriä paitsi valkoista ja vihreää), sokerihelmiä, ranskanpastilleja, lontoonrakeita

 1. Valitse kasvisolun muotoinen piparkakku tai paista sellainen. Kasvisolut voivat olla monen muotoisia, tässä esimerkissä on käytetty neliskanttista piparkakkua.
 2. Piirrä kasvisolulle vihreästä sokerimassasta soluseinä.
 3. Tämän jälkeen piirrä soluseinän sisälle valkoisella sokerimassalla solukalvo.
 4. Piirrä kasvisolulle valkoisella sokerimassalla tumakotelo, vakuoli ja solulimakalvosto. Täytä vakuoli valkoisella sokerimassalla.
 5. Piirrä kasvisolulle vihreällä sokerimassalla viherhiukkasia.
 6. Pursota kasvisolulle hopeisella (tai muun värisellä) sokerimassalla golgin laite.
 7. Tee kasvisolulle mitokondriot lontoonrakeista. Ne saa kiinnitettyä piparkakkuun sokerimassan avulla.
 8. Tee ranskanpastillista tumakotelon sisään tumajyvänen eli nukleoli.
 9. Kiinnitä sokerihelmiä ribosomeiksi

Kysymyksiä: Miten kasvisolu eroaa eläinsolusta? Entä bakteerisolusta? Mitä kasvisolun soluelimiä tästä piparkakkumallista puuttuu?

 

 

Eläinsolupipari

pipari-elain

Vaikeusaste: vaatii keskittymistä

Tarvikkeet: Piparkakku, eri värisiä sokerimassoja, lontoonrakeita, ranskanpastilleja, sokerihelmiä, sokerikristalleita (myös raesokerinokareet käyvät)

 1. Paista tai valitse valmiiksi paistettu eläinsolun muotoinen piparkakku. Eläinsolut voivat olla todella monen muotoisia, tässä esimerkissä on käytetty kauniin pyöreää kantasolua.
 2. Piirrä eläinsolulle valkoisella sokerimassalla solukalvo.
 3. Piirrä samalla valkoisella sokerimassalla tumakotelo ja karkea solulimakalvosto.
 4. Kiinnitä osaan solulimakalvostoa sokerihelmiä ribosomeiksi. Tästä tulee karkea solulimakalvosto. Osa, jossa ei ole ribosomeja, on sileä solulimakalvosto.
 5. Piirrä vaaleanpunaisella sokerimassalla golgin laite.
 6. Liimaa lontoonrakeista sokerimassan avulla mitokondriot paikalleen.
 7. Pursota punaisella sokerimassalla tumajyvänen
 8. Liimaa ranskanpastilleista tehdyt lysosomit ja peroksisomit paikalleen sokerimassaan avulla.
 9. Liimaa sokerihelmistä ribosomit paikalleen
 10. Liimaa kaksi sokerikristallia tai raesokerinokaretta sentrioleiksi.

Kysymyksiä: Mitä soluelimiä et ole piirtänyt piparkakkuusi? Mikä ovat eri soluelinten tehtävät? Miten eläinsolu eroaa kasvisolusta? Entä bakteerisolusta? Missä kaikissa soluelimissä on kalvorakenteita, niitä kaikkia ei nyt ole piirretty näkyviin?

 

Teksti ja kuvat: Hanna Kaisa Hellsten