Vaihtoehtoja preparaateille

Eläinten avaaminen on hyvä tapa oppia anatomiaa. Tarjolla on myös verettömiä vaihtoehtoja niille, jotka eivät halua käyttää oikeita eliöitä opetusmateriaalina.

Leikkaa ja liimaa paperia

Elimet voi opetella kokoamalla eläimen sisäelimineen itse. Opettajien vertaisjulkaisualustalta voi ostaa tiedoston, josta voi printata sopivan askarreltavan. Hinnaltaan nämä ovat reilun kymmenen euroa, täsmällinen hinta riippuu dollarin kurssista. Valikoimassa on sika ja sammakko.

Verkosta löytyy myös ilmainen paperisammakko.

 

Virkkaa avattu eläin

Emily Stonekingin aKNITomy -hanke yhdistää käsityön ja biologian. Hänen ohjeillaan voi virkata avatun rotan lisäksi possun, sammakon, lepakon tai lieron.

Stoneking on virkannut myös ihmisen eri elimet, munuaisen poikkileikkauksen, sydämen eri osioineen ja monenlaista muuta. Yhdysvaltalainen taiteilija sanoo, ettei ole tieteentekijä, mutta teeskentelee sellaista internetissä.

Stonekingin vamiit työt sekä virkkausohjeet (pattern) ovat englanninkielisiä ja maksullisia. Niitä voi tilata Etsy-sovelluksen kautta. Ohjeet maksavat suunnilleen viitosen, valmiit paketit lankoineen enemmän.

 

Vegaaninen muovailuvaharotta

Anatomiaa voi myös opetella muovailemalla sisäelimet eri värisistä muovailuvahoista. The Bishop of Hereford´s Bluecoat Schoolin tiedekerho on tehnyt videon, jossa muovailuvaharotta avataan samaan tapaan kuin elävä esikuvansa. Humoristinen video painottaa sitä, että materiaali sopii myös niille, joille oikea dissektio saattaa aiheuttaa heikotusta ja pahoinvointia. Pätkän alussa näytetään, miten muovailuvaharotta päästetään päiviltä, jotta ruumiinavaus voidaan aloittaa.

Käytä toisten kokemusta

Preparointiaiheisia videoita löyty verkosta varsin hyvin ainakin englanniksi ja ranskaksi selostettuina. Youtubesta voi hakea esimerkiksi hakusanoilla ”animal dissection” tai ”earthworm dissection”. Laatu vaihtelee, joten materiaaliin kannattaa tutustua etukäteen. Alla muutamia poimintoja.

Puolen tunnin sammakkovideo
Puolen tunnin rottavideo vhs-aikakaudelta

 

Sittenkin aito eläin

Jos päädyt kuitenkin eläimen käyttämiseen, hae sammakon preparointiin hyvä työohje BioPop-keskuksen sivuilta. BioPop on tuottanut myös ohjeen jyrsijän preparointiin.


Teksti: Hanna Kaisa Hellsten
Kuva: Tapio Lindholm