Kultarinta

Anni Kytömäki
Kultarinta
Gummerus 2014
644 sivua
ISBN 978-951-20-9484-4

Anni Kytömäki (s.1980) on koulutukseltaan luontokartoittaja, joten hänen henkilönsä kulkevat kirjassa todelta tuntuvassa suomalaisessa luonnossa. Kirjassa kulkee rinnakkain ja lomittain kaksi maailmaa, jotka kirjan lopussa kohtaavat toisensa. Karhun Suomi ja erilaisten yhteiskuntaluokkien sekä elämänkohtaloiden ja monen sukupolven Suomi.

Tarinassa metsässä vaeltaminen ja luonnon tarkkailu liittää yhteen kirjan erilaisia ihmiskohtaloita yli 30 vuoden ajalta ennen toista maailmansotaa.

Kirjan päähenkilön, kasvitieteilijä ja lintututkija Erik Stenfors’ in mukana heräilee Suomen metsien suojelun tarve. Erik ymmärtää, että metsien kadotessa katoaa paljon muitakin lajeja. Suomen luonnonsuojelu ottaa ensi askeleitaan ankeissa sisällissodan tunnelmissa.

Kirjan ihmiskohtalot ovat surullisia ja koskettavia. Päähenkilön lapsuutta ovat varjostaneet äidin alkoholismi ja mielenterveysongelmat, jotka romahduttavat myös päähenkilön hänen vaimonsa kuoltua tuberkuloosiin. Erik joutuu parantolaan ja tytär Malla nimetään Maijaksi kasvatuskodissaan. Mallan henkireikä on suomalainen metsä, jossa hän vietti paljon aikaa pienenä isänsä kanssa.

Tytär ja isä kohtaavat toisensa uudelleen vasta Mallan lähdettyä etsimään isäänsä 16-vuotiaana.

Kirjassa on paljon takaumia, mutta kesällä lienee aikaa lukea pitempiä pätkiä kerralla.

Lukiessa vähän odottelee sitä kultarinnan ilmestymistä?

Liisa Mäkelä

Kultarinta