Kämmeköiden kutsu

Henry Väre
Kämmeköiden kutsu
Metsäkustannus 2014
80 sivua
ISBN 978-952-6612-50-8

Pienen kirjasen kansien herkät kämmekkäkuvat antavat esimakua sisällöstä. Suurissa kokosivun kuvissa kukkien yksityiskohdat ponnahtavat esille ja valaistus korostaa kuvien tunnelmaa. Valkolehdokin tuoksukin tuntuu leijailevan kuvasta.

Hyvin harva osaa enää tieteen kieltä, latinaa. Väre avaa nimien etymologiaa mielenkiintoisesti. Neidonkenkä, Calypso bulbosa, on kreikkalaisen taruston Atlantiksen tytär, oikea kaunotar ja vaikeasti löydettävissä. Pohjolan kaunotarta postitettiin 1700- luvun lopulla eteläisestä Lapista Euroopan botanisteille. Kirjasessa on erilaista tietoa kämmeköistä kuin lajintuntemusoppaissa mm. Linnén mietteitä yövilkan kuvioinnista ja Darwinin pohdintoja pesäjuuren ja kaksikoiden kukkien samankaltaisuudesta.

Kirja sopii hyvin kesälukemiseksi vaikka kämmekkä kerrallaan ja se sujahtaa helposti taskuun lajintuntemusoppaaksi juhannuksen tienoon orkidearetkille.

Liisa Mäkelä

ikammekoidenkutsu