Pihabongauksessa koululaisille oma päivä

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävä Pihabongaus on Suomen suurin luontotapahtuma. Siihen osallistuu vuosittain noin 20 000 ihmistä. Nyt Pihabongaus laajenee myös kouluihin perjantaina 27.1.

Tänä talvena koulut voivat ensimmäistä kertaa osallistua Suomen suosituimpaan luontotapahtumaan. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävä Pihabongaus laajenee, ja perjantaina 27.1. vietetään koululaispäivää, jolloin opettajat ja oppilaat voivat osallistua tapahtumaan lähtemällä ulos tarkkailemaan talvilintuja.

Tarkkailupaikka voi olla koulun piha, läheinen puisto, metsänreuna tai joenvarsi. Ideana on havainnoida, mitä lintuja näkyy, ja laskea, montako yksilöä kutakin lajia nähdään. Erityisiä varusteita ei tarvita. Kiikareista voi olla iloa, mutta ne eivät ole välttämättömät.

Tarkkailuaika on korkeintaan tunti, mutta opettaja voi päättää luokalle sopivan ajan. Jo puolessa tunnissa voi kertyä mukavasti havaintoja.

Havaintojen määrällä ei kilpailla, vaan tässä voidaan opettaa muun muassa tieteellisen havainnoinnin perusteita sekä havaintojen raportointia. Lajinmäärityksessä korostetaan kriittisyyttä, joskaan kaikkia lintuja ei tarvitse määrittää. Menetelmä on yksinkertainen, mutta kaikilla havainnoijilla samanlainen. BirdLifen verkkosivuilla on eri lajien vuosienvälisiä muutoksia esittäviä kuvaajia, joista voi keskustella oppilaiden kanssa.

Lintujen ruokintapaikat ovat hyviä tarkkailupaikkoja. Ellei koulun pihalla ole linturuokintaa, voi vaikkapa jonkin lähitalon asukkailta käydä etukäteen kysymässä, sopisiko luokan tulla tarkkailemaan pihan ruokintapaikan lintuja piha-aidan takaa. Ruokintapaikka ei kuitenkaan ole välttämätön, vaan lintuja näkee muuallakin. Kivikaupungin keskustassakin on yleensä variksia, puluja ja varpusia. Myös näiden havainnointi on mielenkiintoista ja arvokasta.

Pihabongaukseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kunkin luokan toivotaan ilmoittavan havaintonsa opettajan johdolla verkkolomakkeella osoitteessa www.pihabongaus.fi, Tapahtuman verkkosivuilla on tarjolla myös apua lajien tunnistamiseen sekä tietoa talviruokinnasta. Osallistuneiden luokkien kesken arvotaan hienoja lintuaiheisia palkintoja!

Pitkä historia

Ensimmäinen Pihabongaus-tapahtuma järjestettiin Suomessa vuonna 2006. Malli pihabongaukseen tulee Iso-Britanniasta, missä paikallinen BirdLife (RSPB) on yli 30 vuoden ajan järjestänyt Big Garden Birdwatch -tapahtumaa, johon osallistuu nykyisin yli puoli miljoonaa ihmistä. Iso-Britanniassa Pihabongaus on hyvin suosittua myös kouluissa!

Näin osallistut
– Lähde luokan kanssa ulos perjantaina 27.1.
– Tarkkailkaa korkeintaan tunnin ajan, näkyykö lintuja. Tunnistatteko, mitä lajia linnut ovat?
– Pitäkää kirjaa, montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään yhtä aikaa näkyvissä. (Näin vältetään laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan.)
– Ilmoittakaa luokan yhteiset tulokset BirdLife Suomelle osoitteessa www.pihabongaus.fi!

Materiaaleja Pihabongauksen tueksi osoitteessa www.pihabongaus.fi:
– Tulostettava pikaopas talvilintujen tunnistamiseen
– Tulostettava havaintolomake, johon havainnot voi ulkona merkitä muistiin
– Tavallisimpien talvilintujen kuvat ja esittelyt
– Video yleisimmistä talvilinnuista ja niiden äänistä
– Tietoa talviruokinnasta

www.pihabongaus.fi


Teksti: Inka Plit, järjestökoordinaattori Birdlife Suomi

Kuva: Hannu Eskonen
Artikkeli on julkaistu Naturan numerossa 4/2016