Pihka tutustuttaa suoluontoon

 Monille suolla käveleminen on jo elämys. Suot tulevat tutummiksi, kun pääsee näkemään, millaista turve on ja millaisista kasveista sitä muodostuu.

Tässä esitellyt yläkouluikäisille soveltuvat tehtävät löytyvät aineistoineen ja lisätietoineen Pihkan nettisivustolta.

Tuntumaa turpeeseen

Haastavuusaste: helppo

Aika: sulan maan aika

Kesto: 0,5–1 h

Tarvikkeet:

  • turpeen maatumisasteiden selitykset tulostettuna

Tehtävänanto: Upota kätesi rahkasammaleeseen ja nosta sen alta kourallinen turvetta. Katso miltä turve näyttää ja purista se nyrkkiisi. Tutki puristetun veden väriä ja sormien välistä mahdollisesti pursuavan massan ulkonäköä. Luokittele turve johonkin kymmenestä maatumisasteesta.

Tehtävässä tutustutaan rahkaturpeeseen maatumisluokituksen avulla. Turvenäytteitä voi ottaa useita eri puolilta suota tai eri syvyyksistä. Tällöin voi pohtia vaikuttiko näytteenottopaikan sijainti tai näytteenottosyvyys maatumisasteeseen.

Soiden päätyypit

Haastavuusaste: helpohko

Aika: lumeton aika

Kesto: tarpeen mukaan

Tarvikkeet:

  • soiden päätyyppiryhmien määrityskaava tulostettuna
  • kasvien tunnistusopas

Tehtävänanto: Käy vähintään kolmella suokohteella selvittämässä kaavan avulla, mihin ryhmään ne kuuluvat. Samalta suoalueelta voi löytyä eri päätyyppiryhmään kuuluvia alueita, joten voit käydä myös suuren suon kolmella erilaisella alueella.

Tehtävässä tutustutaan soiden päätyyppien määrittämiseen yksinkertaistetun määrityskaavan avulla. Kaavaa voi muokata edelleen poistamalla siitä suotyypit, joita omalla seudulla ei esiinny. Kohteiden lukumäärän voi myös muuttaa omaan retkeen sopivaksi. Tehtävän tekemistä helpottaa, jos etukäteen tutustutaan soilla esiintyviin kasveihin.

Suon herkulliset marjat

Jos suoretkelle lähtee syksyllä, mukaan kannattaa ottaa rasioita, joihin voi kerätä suolta löytyviä marjoja. Oppilaat voivat valmistaa marjoista kotona tai mahdollisuuksien mukaan myös kotitaloustunnilla mieleisensä jälkiruuan.

 

Teksti: Anu Käppi