Natura nettiin

Naturan uudistaminen aloitettiin syksyllä 2014. Urakan toinen merkittävä etappi saavutetaan, kun lehden uudistetut verkkosivut avataan osoitteeseen naturalehti.fi.

Olemme koko ajan tienneet, että nettisivut tarvitaan. Kävin katselemassa muiden lehtien sivustoja ja samalla poimimassa ideoita siitä, millainen toteutustapa sopisi juuri meille. Pienellä lehdellä ei rahkeet riitä kaikkiin teknisiin herkkuihin, ja myös päivittäminen vaatii ihan puhdasta työtä.

Nettisivut tarvitaan paperilehden rinnalle monestakin syystä. Niistä tärkein on ehkä se, että tietoa löytyy entistä enemmän verkosta. Sovellusten linkkaaminen paperilehteen on tunnetusti mahdotonta. Pitkiä ritirimpsuja satunnaisine merkkijonoineen ei kovin kätevästi siirretä merkki kerrallaan lueteltuina verkkoselaimeen. Tämän vuoksi joudumme painetussa Naturassa julkaisemaan lyhennettyjä osoitteita, joista lukija joutuu navigoimaan itsensä tiedon lähteelle.

Tärkein syy nettisivujen rakentamiseen kuitenkin on se, että hyviä juttuja kannattaa pistää jakoon. Verkossa meidän on helppoa jakaa hyviä opetusmateriaaleja sekä päivitettyjä katsauksia maailman tilasta. Kuulun itsekin useampiin facebookryhmiin, joissa jaetaan animaatioita, videoita ja kaikenlaista mielenkiintoista biologiaan, maantieteeseen ja lääketieteeseen liittyvää. Nyt myös Naturan materiaalit voivat löytää uusia lukijoita ja käyttäjiä.

Emme ole lakkauttamassa painettua lehteä saati siirtämässä sen sisältöä kokonaan verkkoon. Itse kuulun paperin rakastajiin. Minusta on ihanaa syventyä lukemaan pitkiä juttuja juuri painettuna, käännellä rauhassa sivuja ja fiilistellä kuvia. Paperi ei rasita samalla tavalla silmiä kuin tietokoneen ruutu. Lehden voi myös helposti taittaa syrjään, torkahtaa ja palata asian pariin uudestaan. Jos paperilehden päälle kaataa vahingossa kahvit, niin samalla ei tuhoa valokuvakokoelmaansa tai muutaman vuoden kirjoitustötiä. Näin käy, jos täräyttää sumpit tietokoneeseen.

Natura on ilmestynyt sähköisenä näköislehtenä Biologian ja maantieteen opettajien liiton jäsenille jo useamman vuoden ajan. Emme aio luopua näköislehdestä, siihen pääsee edelleen käsiksi jäsensivujen kautta.

Vuoden ensimmäisessä alussa Naturassa on myös muuta uutta. Kolumnistinamme aloittaa Tuomo Meretniemi, joka on lähdössä perheensä kanssa purjeveneellä maailman ympäri. Myös lasten koulu järjestetään matkan päällä.

Viimeiseltä sivulta löydätte uuden pähkinän, jossa testataan knoppitietoa biologiasta, maantieteesestä ja siitä liepeiltä. Pähkinän oikeat vastaukset löydätte tietenkin Naturan verkkosivuilta. Vääriä vastauksia löytyy heti pähkinän alta tutulta paikaltaan.

Mukavia lukuhetkiä.

 

 

Teksti Hanna Kaisa Hellsten

Artikkeli on julkaistu Naturassa 1/2016