Biomassasta fossiiliseksi orgaaniseksi materiaaliksi

 

Fossiilisten polttoaineiden muotoutuminen alkaa maan pinnalla, missä kasvit yhteyttävät ja muodostavat kasvimassaa, biomassaa. Tästä merkittävä osa kiertää ja uudistuu elävien ekosysteemien puitteissa. Esimerkiksi metsät ovat huomattava uudistuvan biomassan lähde, tosin näissäkin häivä hiilestä voi kertyä pitkäksi aikaa maaperän sisään, mutta valtaosa biomassasta on puustossa.

Suot ovat ainutlaatuinen ekosysteemi, sillä niillä on ollut eri geologisina kausina ollut ominaisuus poistaa osa aktiivista hiilen kierrosta. Ajalla ei ole tässä periaatteellista merkitystä. Kerran pois kierrosta on aina pois kierrosta, ellei ihminen palauta hiiltä ilmakehään polttamalla turvetta, ruskohiiltä, tai kivihiiltä.

Eri biomassat syntymäajan mukaisessa järjestyksessä

Biomassa → Turve → Ruskohiili → Bitumihiili → Antrasiitti

Milloin eri biomassat ovat syntyneet?

Turve: Holoseenikaudella viimeisen jääkauden jälkeen noin 10 000 vuotta sitten. Maatumisprosessit jatkuvat edelleen.

Ruskohiili: Kenotsooisella maailmankaudella 3.6-85 miljoonaa vuotta sitten

Kivihiili:  Bitumipitoinen hiili: 350 miljoonaa vuotta sitten kivihiilikauden lämpökaudella,

antrasiitti: kivihiilikauden Pennsylvian alakausi 323-368 miljoonaa vuotta sitten

Teksti: Tapio Lindholm
Artikkeli on julkaistu Naturan numerossa 1/2016

Lue myös: Turve, politiikan pehmeä käsite