Vinkki: Puun ja pensaan ekologiaa

Puiden kasvua voi käsitellä vuodenajasta riippumatta. Tämän harjoituksen voit tehdä oppilaiden kanssa myös talvella, jolloin tunnistaminen on haastavampaa kuin silloin, kun puissa on lehdet. Puun tutkiminen opettaa monenlaisia asioita ekologiasta trigonometriaan.

 1. Valitse itsellesi/ryhmällesi sopiva tutkimuskohde. Puut voivat olla suomalaisia metsäpuita tai puistoon istutettuja puita.
 2. Tunnista puusi. Mikä on sen suomenkielinen ja tieteellinen nimi? Entä tieteellinen luokittelu? Kuvaa puusi, myös lehdet tai silmut oksista. Talvella lehdetön puu voi olla haastava tunnistettava. Tuntomerkkejä voi olla myös puun kuoressa. Ota pienet oksa- lehti- tai neulasnäytteet luokassa tutkittavaksi.
 3. Millaisella paikalla puusi kasvaa? Miten lähellä kasvaa muita puita?
 4. Mittaa puusi ympärysmitta 120 cm korkeudelta.
 5. Onko puun runko haaroittunut tai onko siinä paljon oksia?
 6. Kuinka korkea puusi on? (Tässä voidaan käyttää joko perinteistä kolmiomenetelmää tai iPadille saatavaa Hypsolite-sovellusta)
 7. Merkitse puusi kartalle tai ota sille tarkat koordinaatit GPS:n avulla.
 8. Katsele, mitä rungon pinnalla kasvaa. Kartoita sekä pohjoispuoli että eteläpuoli valmiiksi ruudutetun kalvon avulla. Arvioi, montako prosenttia rungosta on jäkälien tai kasvien peitossa. Ota kuva päällyskasveista, voit kokeilla tunnistaa niitä suvulleen. Voit myös ottaa pieniä näytteitä.
 9. Mitkä muut eliöt voivat käyttää puutasi hyödykseen?
 10. Miten puusi selviää talvesta?
 11. Etsi puustasi myös kesäinen/talvinen kuva. Voit myös piirtää puun lehdet ja kukinnot, jos niitä ei näy, kun teet tukimuksen.

Teksti: Liisa Mäkelä
Artikkeli on julkaistu Naturan numerossa  3/2014