Vinkki: Lucia-pullan biologiaa

Soluhengityksen ja hapen loppuessa alkoholikäymisen tehokkuus nousevat lämpötilan kasvaessa. Tätä voi havainnoida seuraavalla kokeella, joka on sovellettu BIOS 2-kirjan ohjeesta. Koe havainnollistaa, miksi ikkunat kannattaa pitää kiinni kun leipoo pullaa.

  1. Tee vetisen löysä pullataikina: liuota noin neljännes hiivapalasta 2 dl kädenlämpöistä vettä. Lisää 2 tl sokeria ja sekoita joukkoon noin 1 dl vehnäjauhoja.
  2. Jaa taikina kahteen erlenmyerpulloon.
  3. Sulje kumpikin pulloista kumikorkilla, jotka on läpäisty lasikapillaarilla (niitä löytyy varmasti kemian opettajalta). Liitä kapillaareihin kumiletkut.
  4. Laita kahteen pieneen keitinlasiin bromitymolisininen-liuosta (pH-indikaattori, jota käsitelty lehdessä 3/2015).
  5. Laita kahteen isoon keitinlasiin vettä, toiseen kylmää, toiseen noin 40-asteista
  6. Laita toinen erlenmyer lämpimään, toinen kylmään vesihauteeseen ja nosta kumpikin astia kolmijalan päälle (koska hiilidioksidi on ilmaa raskaampaa). Laita kumiletkujen päät BTS-liosta sisältäviin keitinlaseihin

Tulokset voi havaita jo noin 15 minuutissa. Lämpöhauteessa olevasta pullosta letkun kautta tuleva hiilidioksidi saa indikaattorin muuttamaan väriä nopeasti sinisestä kirkkaan keltaiseksi . Kylmässä olevasta pullataikinasta hiiilidioksidia tulee paljon vähemmän.

Jos lasikapillaarien ja BTS-liuoksen kanssa kikkaileminen tuntuu vaivalloiselta, voit kumikorkkien sijaan laittaa erlenmyereiden suulle kiinni tyhjät ilmapallot. Ilmapallojen koossa näkyy selvä ero jo puolen tunnin kuluessa.

Lucia-pullan biologiaa

Lucia-pullan biologiaa

Lucia-pullan biologiaa

Lucia-pullan biologiaa

Lucia-pullan biologiaa

Lucia-pullan biologiaa

Teksti: Katja Tauriainen, lehtori, Turun Suomalainen yhteiskoulu