Kalakin tuntee kipua

Telkänranta, H. (2015): Millaista on olla eläin ? 293 s. SKS.

Nykyään tiedetään, että jopa kala tuntee kipua kun se jää kiinni koukkuun. Tuoreessa kirjassaan palkittu tietokirjailija, toimittaja ja nykyään tutkija Helena Telkänranta kertoo mukaansa tempaavasti eläinten käyttäytymistutkimuksista.

Tiedenaisen perusteellisuudella Telkänranta on kahlannut läpi melkoisen julkaisumateriaalin; kirjallisuusluettelossa on kaikkiaan 322 viitettä ja suuri osa niistä on aivan viime vuosilta. Telkänrannan kirjoitusmetodi on lukijaystävällinen: ensin hän esittelee koejärjestelyn eläimen silmin, sitten esittelee tutkijat ja heidän tutkimushypoteesinsa ja lopuksi perehdyttää lukijan tuloksiin.

Millaista on olla eläin? Toivottaa monet eläimiä vähättelevät uskomukset romukoppaan. Eläimet kommunikoivat, oppivat, leikkivät, valmistavat työ- ja leikkikaluja. Eläimet tuntevat kipua, pelkoa, empatiaa ja mielihyvää. Ne osaavat leikkiä ja hoivata heikompiaan. Eri käyttäytymistapoja esitellessään Telkänranta nivoo tulokset käytännön elämään. Lukija saa ohjeita tulkitessaan omien lemmikkiensä, koirien, kissojen ja lemmikkilintujen käyttäytymistä.

Teksti: Hannu Eskonen