Pertti Viitanen on poissa

Biologian ja maantieteen opettajien liiton kunniapuheenjohtaja Pertti Viitanen menehtyi 9. syyskuuta 2022 Vantaalla 92-vuotiaana. 

Viitanen aloitti Biologian ja maantieteen opettajien liiton puheenjohtajana vuonna 1974, ja heti toimikautensa alussa liitto uhkasi opettajien keskusjärjestöä jäsenmaksulakolla. Syynä olivat opetusvelvollisuuteen ja demonstraatiolisiin liittyvät epäkohdat. Kevään 1974 aikana palkkaukseen liittyvistä kysymyksistä neuvoteltiin useiden tahojen kanssa, ja lopulta valtiovarainministeriö asetti palkkaustoimikunnan selvittämään biologian ja maantieteen opettajien tilannetta.  Työryhmän työn seurauksena opettajille päätettiin maksaa laboroinneista ylimääräisenä korvauksena viisi prosenttia lisää palkkaa pidetyistä biologian tunneista.  Viitasen vaikuttamistyö näkyy edelleen monen biologian opettajan palkkakuitissa demonstraatiolisänä.

Viitanen toimi myös Biologian ja maantieteen opettajien liiton hallituksen jäsenenä sekä Naturan päätoimittajana. Hänelle myönnettiin BMOL:n ensimmäinen kultainen ansiomerkki, ja hänet kutsuttiin liiton kunniapuheenjohtajaksi vuonna 1980.

Viitanen kirjoitti ylioppilaaksi Riihimäen lyseosta 1949 ja valmistui biologian ja maantieteen opettajaksi Helsingin yliopistosta 1954. Hän toimi uransa aikana rehtorina Someron ja Vantaan yhteiskouluissa sekä Vantaanjoen lukiossa. Viitanen väitteli vuonna 1967 tohtoriksi aiheenaan kyykäärmeiden käyttäytyminen ja ekologia.  Pertti Viitanen ehti uransa aikana toimia myös kouluhallituksen ja ylioppilastutkintolautakunnan tehtävissä.

Viitanen kirjoitti useita tietokirjoja sekä biologian oppikirjoja. Vuonna 2017 julkaistussa Naturan haastattelussa hän kertoo tämän työnsä mieleenpainuvimmista hetkistä näin:

”Minua kiinnosti kauheasti geenitekniikka. Geenitekniikka tuli opetussuunnitelmaan, mutta tarkempaa tietoa ei ollut siitä, mitä aiheesta pitäisi opettaa ja miten. Oli aika hurja haaste rakentaa aiheesta ensimmäinen oppikirja, joka avautuisi jollain tavalla oppilaalle”.

Samassa haastattelussa oppikirjailija kannustaa nuoria opettajia poistumaan tekstin ääreltä. 

”Ei muuta kuin metsään ja luontoon! Kirjoista oppiminen ei oikein ole tässä meidän aineessamme se ainoa opintie. Kyllä luonnontuntemus kaikissa muodoissaan on se, mikä pitää opettajalla olla.”

Viitanen tunnettiin paitsi rautaisena edunvalvojana ja asiantuntijana myös lämpimänä ja huomaavaisena ihmisenä. Olen itsekin saanut osani hänen kauniista ja kannustavista sanoistaan tuoreena ja vähän kokeneempanakin BMOL:n toiminnanjohtajana ja Naturan päätoimittajana.

Lepää rauhassa, Pertti, ja kiitos kaikesta.

Teksti: Hanna Kaisa Hokkanen

Artikkeli on ilmestynyt Naturan numerossa 1/2023