Paikka: Dalskär – vedenalainen veistospolku

Sijainti: Parainen, Suomi

Koordinaatit: 60°05,10′ N, 22°09,10′ E

Saaristomeren kansallispuistossa Nauvon eteläpuolella sijaitseva Dalskärin saari kätkee rantaveteensä aarteen. Saaren edustalla voi tutustua snorklaten ja sukeltaen vedenalaiseen veistotaiteeseen.  Neljän metrin syvyydestä löytyy Armi Nurmisen teos ”Kalakoto”, joka sai kesällä 2014 seuraa kuudesta veistoksesta, jo Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijat ideoivat ja toteuttivat. Upeasti aaltoilevalle hiekkapohjalle 2,5-4 metrin syvyyteen ovat asettuneet kruunupäinen merikotka, merenneito ja muut upeat Itämeren innoittamat teokset.

Poijuilla ja pohjassa kulkevalla köydellä merkitty veistospolku houkuttelee saarella kävijöitä katsomaan Itämeren pinnan alle. Veistosten lisäksi siellä voi ihailla meren ainutlaatuista, vihreänhämyistä maailmaa ja eliöstöä, joka ei ole vain sinilevää ja rantaa liukastavaa ahdinpartaa, vaan myös komeita rakkoleviä ja veistosten suojissa lymyileviä simppuja.

Idän suuntaan avautuvalla hevosenkengän muotoisella saarella on retkisatama ja telttailumahdollisuus sekä Metsähallituksen ylläpitämä nuotiopaikka ja käymälä. Veistospolku opastauluineen löytyy saaren etelärannalta. Sieltä voi lainata snorkkelin ja lasit.

http://blog.edu.turku.fi/vedenalainenveistospolku/

Teksti: Katja Tauriainen

Arikkeli on julkaistu Naturassa 2/2015