Näin keräät, kuivaat ja kuvaat kasveja

Hienoa, että olet osallistumassa kokoelmakilpailun keruusarjaan!

Jos osallistut digisarjaan, on Laji.fi -tietokannan tallennuksesta erillinen ohje täällä.

Erinomaiset video-ohjeet kasvien keruuseen ovat tämän linkin takana.

Vuoden 2018 kilpailuteeman mukaisiin kasvilajeihin voit tutustua esimerkiksi Pinkan avulla: http://pinkka.helsinki.fi/pinkat/#/pinkkas/59

Aloitetaan

Keräämistä on hyvä harjoitella ensin yhdessä opettajan tai oman aikuisen kanssa. Tärkein sääntö on tunnistaa kasvi ennen sen keräämistä, sillä tunnistaminen on helpompaa kasvin omalla kasvupaikalla. Samalla varmistuu, että et vahingossa kerää uhanalaisia lajeja.

Kasvien kerääminen kannattaa alusta lähtien tehdä tieteellisten ohjeiden mukaan. Näin voit osallistua arvokkaalla tavalla tieteen tekemiseen.

Opettaja voi antaa vielä tarkempia ohjeita kokoelman tekemiseen ja esimerkiksi kasviluettelon, jonka avulla kokoelmaan tulevat kasvit valitaan. Hän saattaa esimerkiksi edellyttää, että jossain kasvikuvassa on näkyvissä jokin yhdessä sovittu asia tai esine (esimerkiksi nimilappu).

Näin teet keruukasvion

 1. Kulje luonnossa ja valitse kerättävä kasvi.
 2. Tunnista kasvi ennen keräämistä kasvin kasvupaikalla.
 3. Tunnistusapuna voit käyttää kasvikirjoja, tai esimerkiksi pinkka.helsinki.fi– tai www.luontoportti.fi –sivuja.
 4. Älä ota kasvupaikan ainoaa yksilöä.
 5. Ota kuva kasvupaikasta, jos haluat liittää sen kasvioosi. Jos opettaja on antanut ohjeen, että kasvupaikkakuvassa pitää näkyä jokin tunnistettava esine, muista ottaa kuva myös sen kanssa.
 6. Kerää valitsemasi kasvi aivan juuresta, mutta ei juurineen, ellei kasvi ole todella yleinen esim. voikukka.
 7. Numeroi keräämäsi kasvit muistilapulle/muistivihkoon ja kirjoita samalla kasvin nimi, keräyspaikka, kasvupaikan kuvailu ja keräyspäivämäärä. Laita kasvi joko heti prässiin tai varovasti muovipussiin, jossa on vähän kosteutta.
 8. Vie kasvi mahdollisimman pian sisälle kuivumaan.
 9. Asettele kasvi esim. sanomalehden (tai muun ns. imupaperin) väliin niin, että osa lehdistä on alapinta ylöspäin ja mahdollinen kukka/kukinto olisi mahdollisimman siististi esillä. Pitkiä varsia voi varovasti taittaa.
 10. Kirjoita kasvin numero tai keruutiedot muistivihkostasi joko suoraan imupaperiin tai erilliselle paperilapulle, jonka sujautat kasvin kanssa samaan kuivausväliin. Näin et unohda, mikä kasvi on kyseessä ja milloin ja mistä se on kerätty.
 11. Laita kasvi imupapereineen pahvien väliin (esim. pahvilaatikon aaltopahvi) ja asettele päälle kasa kirjoja painoksi. Painoa pitää olla tarpeeksi, mutta ei liikaa. Jos sinulla on kasviprässi, asettele kasvit prässiin.
 12. Vaihda parin päivän välein imupaperia, ettei kasvi homehdu.
 13. Kun kasvi on kuiva, ota se varovasti pois kuivauspaperin päältä.
 14. Asettele kasvi valkoisen A3-kokoisen pahvin päälle. Ota pieniä teipinpalasia, joilla teippaat kasvin siististi kiinni pahviin. Kasvin voi myös ommella pahviin kiinni (solmukohdat pahvin takapuolelle).
 15. Lopuksi tee kasvilappu valmiiksi (n. 5cmx10cm kokoinen). Lapussa tulee olla:
  -Kasvin lajinimi suomeksi/ruotsiksi ja tieteellinen nimi
  -Keräyspaikkakunta ja -paikka (jos mahdollista, niin koordinaateilla)
  -Kuvailu kasvupaikasta mahdollisimman tarkasti
  -Keräyspäivämäärä
  -Kerääjän nimi
 16. Liimaa kasvilappu pahvin oikeaan alakulmaan.
 17. Ensimmäinen kasvitaulusi on valmis!
 18. Kokoa sivuista eli kasvitauluista oma kasviosi.
Esimerkki oikein prässätystä ja kuivatusta kasvista.

Esimerkki oikein prässätystä ja kuivatusta kasvista. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Kilpailutyön palauttamisen yhteydessä syksyllä

Alakoulun sarjan osallistujat palauttavat kasviostaan 5, ja yläkoulun ja toisen asteen sarjojen osallistujat 10 valitsemaansa valokuvattua kasvitaulua. Lisäksi osallistujat täyttävät koonti- ja itsearviointilomakkeen.

 1. Valitse tekemistäsi kasvitauluista 5 (alakoulu) tai 10 kappaletta (yläkoulu ja 2. aste) ja ota niistä kuvat. Muodosta kuvista tietokoneella tiedosto (esim. Word, Power Point tai vastaava), jossa kasvitaulut ovat peräkkäin. Lisäksi tee lista kaikista keräämistäsi ja kuivattamistasi kasveista ja liitä tämä lista samaan tiedostoon. Jos kokoelmassasi on esimerkiksi 50 kasvia ja olet valinnut niistä 10, niin palauta lista kaikista 50 kasvista.
 2. Tallenna lopuksi tiedosto pdf-muotoon, ja nimeä tiedosto oman nimesi mukaan (esim. Maijameikalainen.pdf). Palauta tiedosto ohjeiden mukaan (linkki tulossa).
 3. Tämän jälkeen täytä itsearviointilomake. Siinä kysytään kasvien valintaan, keräämiseen ja oppimiseen liittyviä kysymyksiä. Näihin kannattaa vastata huolellisesti, koska tuomaristo arvostaa perusteellisia vastauksia. Hyvä vastaus voi olla myös kriittinen, kunhan se on perusteltu.

Alakoulun lomake: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89206/lomake.html
Yläkoulun lomake: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89201/lomake.html

*Huom. Alakoululaisille on oma lomakkeensa ja yläkoulu- ja lukiolaissarjojen osallistujille on oma lomakkeensa erikseen.